Tällä viikolla vietetään taas ystävänpäivää. Suomeen Valentine´s Day rantautui 1980-luvulla Yhdysvalloista, vaikka oikeasti juhlan juuret ovat antiikin Kreikassa.

Ystävänpäivän esikuvaa, Lupercaria-juhlaa, vietettiin kunnioittamalla Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Sittemmin päivä omistettiin Valentinus- nimiselle pyhimykselle ja päivä onkin edelleen Valentinin nimipäivä.

Toisin kuin meillä Suomessa, jossa juhlimme ystävänpäivänä enemmän ystävyyttä, maailmalla kansainvälinen Valentininpäivä on rakastavaisten juhlapäivä.

Siinäpä meille oiva syy pohtia hieman, miten hoitaa ja juhlia myös ystävyyssuhdetta omaan rakkaaseen.

 

Arki vie, huolet painaa ja monta muuta hyvää tekosyytä

 

Toiset meistä osaavat ja jaksavat hoitaa parisuhdettaan arjessa päivittäin. Pienillä teoilla, sanoilla ja toisen huomioimisella yhteys puolisoon säilyy ja kantaa arjessa eteenpäin.

Monet kuitenkin toivoisivat enemmän yhteistä aikaa ja olemista, sitä sellaista mukavaa ja huoletonta kuten suhteen alkuaikoina, ihan kahdestaan puolison kanssa.

Kiireinen työ, haastavat ihmissuhteet, vauva tai ruuhkavuodet saattavat saada parisuhteen hoitamisen kuulostamaan taas yhdeltä hoidettavalta hommalta.

Parisuhteen ja yhteyden vaaliminen ovat kuitenkin elintärkeitä yhteisen hyvän elämän sekä psyykkisen ja fyysisenkin terveyden kannalta.

 

Ystävyys on avain rakkauteen

 

Jo useita vuosikymmeniä parisuhteita tutkinut Gottman- instituutin perustaja ja johtaja John Gottman sanoo, että ystävyyden vaaliminen ja voimistaminen on parisuhteen kannalta erittäin tärkeää.

Vaikka harvemmin ajattelemme parisuhdetta ystävyyssuhteena, on Gottman kuitenkin tutkimuksissaan löytänyt pitkien ja hyvien parisuhteiden takaa hyvän ystävyyden.

Jos parisuhteen hoitaminen on enemmän myös arjen asioiden suunnittelua, yhteisistä asioista huolehtimista ja vaikeuksienkin selättämistä, voidaan ystävyyden nimissä pitää enemmän hauskaa, tutustua toiseen paremmin ja rakentaa yhteisiä haaveita.

Ystävyys on parisuhteen peruspilareita, joka auttaa meitä pitämään suhteen puolisoon rikkaana ja elävänä.

 

Neljä vinkkiä ystävyyden ylläpitoon parisuhteessa

 

1.Ole kiinnostunut puolisostasi

Muistele kuinka kiinnostunut olit puolisostasi silloin kun tutustuitte ja rakastuitte. Kuinka halusit tietää hänestä kaikki – menneet tapahtumat ja tulevaisuuden haaveet.

Mitä hänelle kuuluu nyt? Mistä hän pitää ja miksi? Kuinka hänen päivänsä sujui? Mistä hän haaveilee?
Aito ja positiivinen kiinnostus toisen elämästä kasvattaa ystävyyttä ja lisää tunneyhteyttä.

2.Tee pieniä, hyviä tekoja, huomioi ja yllätä

Keitä aamukahvit, laita kiva viesti keskellä päivää tai sano vaikka kauniita sanoja.

Kun tunnet puolisosi, tiedät mikä häntä ilahduttaa. Teot ystävyydenosoituksina tuovat iloa ja apua arkeen ja yleensä lisäävät ystävyyden vastavuoroisuutta.

Eli kun annat niin saat.

3.Ole puolisosi puolella ja olkaa tiimi

Puolisoina ja ystävinä teillä voi luonnollisesti olla eriäviä mielipiteitä, kiinnostuksen kohteita ja kokemuksia elämästä.

Kun elämä on epäoikeudenmukainen tai jos puolisosi kokee vääryyttä esim. ystävien, suvun tai työyhteisön puolelta, niin ole aina puolisosi tukena.

Älä koskaan jätä puolisoasi yksin. Usein jo pelkkä hyväksyvä, kannustava ja rakastava katse riittää kertomaan toiselle, että sinä selviät ja olen tukenasi.

Hyvä me-henki on myös arjen paras apuri varsinkin vanhemmuudessa.

4.MUISTAKAA PITÄÄ HAUSKAA! 

Ystävyyden ylläpidon juhlaa on hauskanpito. Huumori, hassuttelu, yhteiset (salaisetkin) rituaalit sekä ilo ja nauru rentouttavat ja luovat positiivista energiaa.

Pienet hetket arjessa, mutta myös spontaanit tai suunnitellut yhdessäolohetket ovat sitä parasta ystävyydenhoitoa.

Rento ja mukava yhdessäolo antaa tilaa toisen kuuntelemiselle ja yhteisille haaveille. Siihen kannattaa panostaa aina.

 

Ystävyyden hoitaminen parisuhteessa on kuin panisi rahaa pankkiin parisuhteen huonoja hetkiä varten.

Toisen tunteminen, kunnioittaminen ja rakastaminen ystävänä on tärkeä osa tasapainoista parisuhdetta. Parasta mitä päättyväkin parisuhde voi jättää jälkeensä, on ystävyys.

 

Miten sinun ja puolisosi välinen ystävyys voi?