Pakko-oireiden täsmätuki

Apua pakko-oireiden elämää hallitsevasta otteesta irtautumiseen

Pakko-oireiden täsmätuki

Asiantuntija:
Psykologi Saara Halme

Paikka:
Shortum, Porkkalankatu 7 B, 6. kerros, 00180 Helsinki tai etäyhteys

Hinta:
5 tapaamista 450 € tai 10 tapaamista (sisältäen yhden kotikäynnin) 850 € (Alv 0 %). Tapaaminen 45 min

Tämä palvelu sopii sinulle, jos haluat irtautua pakko-oireiden elämää hallitsevasta otteesta. Toivot, ettei aikaa ja energiaa tarvitsisi enää käyttää ahdistusta helpottavien rituaalien suorittamiseen, vaan voisit keskittyä itsellesi tärkeisiin asioihin. Tahdot ehkäpä myös, että epämiellyttävien ajatusten herättämä ahdistus lievittyisi, ja oppisit ottamaan näihin ajatuksiin hieman etäisyyttä.

Pakko-oireiden täsmätuesta hyötyminen ei edellytä pakko-oireisen häiriön diagnoosia. Ensimmäisellä tapaamisella kartoitamme tarkasti tämänhetkisen tilanteesi, ja sen pohjalta arvioin yhdessä kanssasi, millainen työskentely juuri sinun tilanteeseesi sopisi.

 

Rituaaleista irtautuminen vaatii rohkeutta, mutta se kyllä palkitaan!

Työskentelyn avulla pystyt taas elämään oman näköistäsi elämää, jossa voit tehdä itsellesi tärkeitä asioita ilman, että pakko-oireet kontrolloivat elämää. Pakko-oireiden ääntä ei ehkä pysty kokonaan hiljentämään, mutta voisiko sen äänen kanssa jotenkin ystävystyä? Tai ainakin tehdä aselevon?

Tapaamisjaksolla on kaksi keskeistä tavoitetta

 • Pakkoajatusten ja niihin liittyvien epämiellyttävien tunteiden hyväksyminen
  • Olet ehkäpä jo huomannut, että itseään ei pysty kieltämään ajattelemasta jotakin tiettyä asiaa. Tästä johtuen hoidossa ei yritetäkään kieltää pakkoajatuksia, vaan toimitaan juuri päinvastoin: sallitaan ajatusten ja niihin liittyvän ahdistuksen tulla. Tätä kautta tarve kontrolloida näitä ajatuksia rituaalein vähenee, ja ajatukset menettävät tuhoavan voimansa. Niistä tulee tavallisia ajatuksia, jotka voivat nousta mieleen ja lipua sieltä vähän ajan päästä pois ilman sen suurempaa ahdistusta.
 • Rituaaleista asteittainen pidättäytyminen
  • Vaikka rituaalit lyhyellä aikavälillä vähentävät ikäviä tunteita kuten ahdistusta, pitkällä tähtäimellä ne kuitenkin ylläpitävät ahdistuksen ja pakko-oireiden kierrettä. Tämän takia hoidon aikana rituaaleista opetellaan pääsemään eroon, pieni askel kerrallaan. Pienistä puroista muodostuu iso joki, ja samoin myös pienten asteittaisten harjoitusten avulla voidaan lopulta saavuttaa isojakin muutoksia oireiluun.

 

Tapaamisilla voidaan keskittyä esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin

 • Miksi minulla on tällaisia oireita, vaikka tiedostankin niiden olevan ihan hullunkurisia?
 • Miten voisin luopua jatkuvasta hallinnan tunteen tarpeesta?
 • En tahdo kohdata epämiellyttäviä ajatuksiani, sillä ne ovat liian kauheita. Mitä teen?
 • En enää edes tunnista, milloin toimin ns. normaalisti, ja milloin rituaalien sanelemana. Mistä tiedän, milloin kyseessä on rituaali?
 • Haluan luopua aikaa ja energiaa vievistä rituaaleista, mutta mistä löytäisin rohkeuden siihen?
 • Entä jos jotakin pahaa tapahtuu, jos luovun rituaaleista?

Tapaamisten työskentelytapa perustuu kognitiivisen käyttäytymisterapian viitekehykseen, mikä on tutkitusti tehokas tapa lievittää pakko-oireita. Hoito räätälöidään aina yksilöllisesti, ja mukaan otetaan mm. kognitiivis-analyyttisen terapian sekä hyväksymis- ja omistautumisterapian työkaluja silloin, kun ne sinun tilanteeseesi tuntuvat sopivan.

Minkä pituisen jakson valitsen?

Hoito on suunniteltu siten, että 10 tapaamisen aikana se saadaan toteutettua alusta loppuun. Ensisijaisesti on siis suositeltavaa valita 10 tapaamisen jakso.

5 tapaamisen jakso voi olla hyödyksi seuraavissa tilanteissa:

 • Mikäli toivot parempaa ymmärrystä tilanteeseesi, muttet vielä koe olevasi valmis aloittamaan aktiivista altistusharjoittelua.
 • Jos olet jo aikaisemmin työskennellyt pakko-oireittesi parissa ja sinulla on jo hyvä ymmärrys oireilun luonteesta. Kaipaat nyt apua entuudestaan tutun altistusharjoittelun uudestaan käyntiin saattamiseen.