Milloin lyhytterapiaan?

Yleisimmät syyt aloittaa lyhytterapia

Monesti on vaikeaa tunnistaa miten suuresta tai pienestä haasteesta lopulta onkaan kyse tai mikä tilanteeseen auttaisi. Ei sinun sitä tarvitsekaan itse tietää. Ammattitaitoiset lyhytterapiaa tarjoavat psykologimme osaavat kyllä ensitapaamisella suositella sinulle jatkotoimenpiteitä – monesti jo yksi tai muutama tapaamiskerta riittää avaamaan solmuja. Lyhytterapiasta voi lukea lisää täältä.

Voit aloittaa lyhytterapian koska tahansa. Lyhytterapian voit aloittaa heti, siihen ei tarvita lähetettä. Ensikäynnin saat monesti jo seuraavaksi päiväksi tai vähintäänkin samalle viikolle. Ensikäynnillä terapeutti kuuntelee tilanteesi ja arvioi miten tilanteessasi kannattaisi edetä.

Kokosimme alle yleisimpiä syitä varata ensikäynti lyhytterapiaan

Palamassa loppuun?

MISTÄ ON KYSE?

Elämästä on kadonnut ilo ja nautinto. Jatkuvasti väsynyt, mielessä vilisee kyynisiä ajatuksia ja ammatillinen itsetunto on hukassa. Työ on ehkä saanut aivan liian ison roolin elämässäsi. Työpäivän jälkeen veto on lopussa eikä energiaa riitä mihinkään mukavaan.

Haluat irrottautua, mutta omin voimin et tiedä mistä alkaa.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Palamassa loppuun työskentelyn avulla opit ymmärtämään miten olet päätynyt tähän tilanteeseen, mitä uupumuksesi taustalla on ja miten voit rakentaa mielekkäämpää, elinvoimaisempaa, oman näköistäsi elämää, töissä ja kotona.

Elämä on suorittamista?

MISTÄ ON KYSE?

Tuntuuko siltä, että mikään ei riitä? Pitäisi olla hieno ura, erinomainen vanhempi, hemaiseva puoliso ja kodinkin pitäisi näyttää suoraa sisustuslehden sivuilta napatulta? Omassa tekemisessä on aina korjaamista eivätkä muidenkaan tekemiset oikein täytä kriteereitäsi?

Elämästä on tullut jatkuvaa kilpajuoksua. Mukavat asiat ovat jääneet tai muodostuneet nekin suorituksiksi.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Asustaako sisälläsi orjapiiskuri, sisäinen vaatija? Tervetuloa vastaanotolle yhdessä piiskurin kanssa. Suorituselämää lyhytterapiassa autamme sinua tunnistamaan omat ajattelu- ja toimintatapasi ja autamme ymmärtämään mihin olet piiskuria tarvinnut. Opettelemme yhdessä lempeämpiä tapoja suhtautua omaan itseesi ja tekemiseen

Masentaako?

MISTÄ ON KYSE?

Alakulo ja toivottomuus tuntuvat jo hyvin tutuilta tunteilta. Tai sitten mikään ei enää tunnu oikein miltää. Väsyttää, uni ei tule tai voisit nukkua koko ajan.

Elämä ei suinkaan ole pelkkää auringonpaistetta, mutta jos mielialasi on ollut matala jo useamman viikon, asiaan kannattaa tarttua. Mitä syvemmälle masennus ajan kanssa hiipii, sitä enemmän työtä siitä irrottautuminen vaatii.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Autamme sinua tutkimaan masennusta turvallisesti ja rakentavasti. Yhdessä tunnistamme masennusta aiheuttavia ja ylläpitäviä asioita, ajatuksia ja käyttäytymistä. Tarkastelemme miten ihmissuhteen vaikuttavat elämääsi ja hyvinvointiisi. Etsimme yhdessä sekä konkreettisia keinoja mielialan nostamiseksi että pohdimme minkälaista elämää haluat elää.

Kriisissä?

MISTÄ ON KYSE?

Tämä palvelu on mielen ensiapupaketti sinulle, joka olet juuri nyt kriisissä. 

Ehkä sinua itseäsi, tai läheistäsi kohtasi onnettomuus, sairaus tai väkivaltainen tapahtuma? Menetit työpaikkasi tai tärkeä ihmissuhde on katkennut.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Meiltä löydät empaattisen ihmisen, joka kulkee rinnallasi juuri sen matkan, minkä koet tarpeelliseksi. Ihmisen ja ammattilaisen, joka ymmärtää ihmisen mielen joskus kummallistakin toimintaa yllättävien tilanteiden edessä.

Jännittää?

MISTÄ ON KYSE?

Tuntuvatko sosiaaliset tilanteet ylivoimaisilta? Jännitys ja muiden ajatusten ennakointi vievät kohtuuttomasti energiaa? Tuntuisiko helpommalta jäädä kotiin?

Ahdistus on usein vaativuuden kaveri. Ehkä vaadit itseltäsi liikaa? Tai ajattelet muiden vaativat sinulta paljon?

MIKÄ VOI AUTTAA?

Välttely on luontainen, mutta niin petollinen reaktio kaikenlaiseen kipuun, myös psyykkiseen kipuun kuten ahdistukseen. Tämän takia tässä paketissa keskitytään erityisesti huomioimaan vaativuuden ohella kaikkia niitä asioita, mitä jätät tekemättä ja miten se vaikuttaa elämääsi pitkällä tähtäimellä. Autamme sinua vahvistamaan hyvän elämisen taitoja.

Pakkoajatuksia?

MISTÄ ON KYSE?

Täyttyykö mielesi pakkoajatuksista? Haetko turvaa toistoista? Aikaa ja energia kuluvat aivan liikaa rituaalien suorittamisessa. Et voi keskittyä itsellesi mielekkäisiin asioihin.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Tarjoamme apua pakko-oireiden elämää hallitsevasta otteesta irtautumiseen

Työskentelyn avulla pystyt taas elämään oman näköistäsi elämää, jossa voit tehdä itsellesi tärkeitä asioita ilman, että pakko-oireet kontrolloivat elämää. Pakko-oireiden ääntä ei ehkä pysty kokonaan hiljentämään, mutta voisiko sen äänen kanssa jotenkin ystävystyä? Tai ainakin tehdä aselevon?

Onko meistä tähän?

MISTÄ ON KYSE?

sellainen parisuhde, jossa haluan olla? Onko meillä riittävästi eväitä jatkaa yhteistä matkaa?

Vaikka kuinka haluaisimme, parisuhde ei valitettavasti ole pelkästään hyvää fiilistä ja ylämäkeä.

Toimiva parisuhde ei ole sama asia kuin ongelmaton parisuhde. Hyvässä suhteessa pariskunnalla on taitoja jakaa ja käsitellä ongelmia ja ikäviä tunteita. Turvallisessa suhteessa rakkaus parhaimmillaan kasvaa kuprujen käsittelyn kautta ja kumpikin voi kasvaa ihmisenä. 

Tuomme parisuhteisiin lapsuudenperheessä oppimiamme malleja ajatella ja toimia. Kun opimme ymmärtämään historiaamme, osaamme myös rakentaa muutosta.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Parisuhdepaketissa pääset lempeän terapeutin ohjaamana käymään joko yksin tai kumppanin kanssa läpi perustavanlaatuisia pohdintoja ja harjoitteita, jotka lisäävät keskinäistä ymmärrystä ja kohtaamista.

Riittämätön vanhempi?

MISTÄ ON KYSE?

Tunnet taas itsesi surkeaksi vanhemmaksi…. Hyvästä tarkoituksesta huolimatta tilanne kärjistyi niin, ettet voi ylpeänä selostaa toimintaasi lapsen kiukunpuuskan tai tarvitsevuuden edessä.

Joskus tilanne perheessä kärjistyy lapsen neuropsykologisten erityisherkkyyksien takia.

Tutkimuksesta on opittu aika tarkatkin tiedot siitä, miten vanhemman kannattaa toimia lapsen kanssa haastavissa tilanteissa.

Onneksi!

MIKÄ VOI AUTTAA?

Myötätuntoisen, ei-tuomitsevan ammattilaisen avulla opit auttamaan itseäsi selviytymään maltillisemmin ja fiksummin kinkkisissä tilanteissa.

Jaamme sinulle myötätunnon ohella tärkeimmät opit, joiden avulla onnistut vahvistamaan hyvää yhteyttä lapseen/ nuoreen ja löytämään uuden ilon vanhemmuuteen.

Palaako pinna?

MISTÄ ON KYSE?

Päädytkö kerta toisensa jälkeen tilanteeseen, jossa pinna palaa? 

Koetko, että toimit tuolloin harkitsemattomasti tai teet asioita, joita saatat myöhemmin katua? Ovatko ihmissuhteesi kärsineet ”räjähtelystäsi” tai siitä, miten olet toiminut raivostuessasi?

Aggressio on tunne, joka usein viestii meille tarpeistamme tai voi auttaa meitä tavoittelemaan haluamiamme, meille tärkeitä asioita. 

Hallitsemattomana käyttäytymisenä purkautuva aggressio voi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti arkeen ja ihmissuhteisiin.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Lyhytterapiassa voit syventyä yhdessä luotettavan ammattilaisen kanssa tutkimaan tarkemmin aggression tunteitasi, niiden taustalla olevia muita tunteita, sekä toimintamalliesi taustoja. Autamme sinua lisäämään ymmärrystäsi siitä, mikä saa sinut toimimaan haitallisella tavalla, sekä tuemme sinua harjoittelemaan uudenlaisia, vastuullisia ja arvojesi mukaisia tapoja toimia ja ilmaista tunteitasi.”

Miten määrittelen itseni?

MISTÄ ON KYSE?

Joskus seksuaali- ja/tai sukupuoli-identiteetti herättää pohdintoja. Saatat pohtia, mitä naiseus tai mieheys sinulle merkitsee. Tai voit ihmetellä, ketkä oikeastaan herättävät sinussa romanttista tai seksuaalista kiinnostusta. Kenties mietit, kuinka löytää keinoja vahvistaa ymmärrystä omasta itsestäsi ja saada lisää itseluottamusta.

Joskus oma keho tuntuu vieraalta ja se ahdistaa. Sukupuolen korjausprosessi on monelle suuresti elämänlaatua ja hyvinvointia parantava kokemus, mutta siihen liittyy myös monenlaisia huolia ja haasteita.

Näissä tilanteissa ei tarvitse jäädä yksin! Moninaisuus laajentaa näkökulmia, auttaa meitä ymmärtämään toisiamme ja toisaalta hyväksymään eroavaisuutemme. Parhaimmillaan sukupuoli- ja seksuaali-identiteetti on vahva voimavara ja oman itsen perusta. Joskus kuitenkin oman seksuaali- ja/tai sukupuoli-identiteetin pohdinta voi tuntua haastavalta.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Sateenkaariterapia tarjoaa sinulle mahdollisuuden jäsentää tilannettasi aiheeseen perehtyneen työntekijän kanssa, joka sensitiivisesti haastaa normatiivisuutta niin seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin kuin suhteiden ja perhemuotojen suhteen.

  • Yhteisen keskustelun ja jäsentelyn myötä voit parantaa itsetuntemustasi.
  • Työskentelyn myötä löydät myös keinoja vaikuttaa mielesi hyvinvointiin.
  • Kohtaamalla turvallisesti sinulle ehkä vaikeitakin ajatuksia ja tuntemuksia löydät mahdollisuuksia vahvistaa myötätuntoista ajattelua itseäsi kohtaan.
  • Saat tukea elämäsi tärkeisiin ihmissuhteisiin
  • Tapaamisjakson aikana voimme myös pohtia ympäristön asettamien paineiden vaikutusta sinuun ja harjoitella keinoja vahvistaa itsellesi merkityksellisiä ihmissuhteita.

Tukea on tarjolla myös seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien läheisille sekä vanhemmille, jotka pohtivat lapsensa sukupuolen kokemusta.

Neuro-psykiatrisia haasteita?

MISTÄ ON KYSE?

Tuntuuko, että ajaudut jatkuvasti sähläämään tai saat huonoa palautetta ympäristöltäsi ? 
Sinun on vaikea keskittyä ja saada asioita valmiiksi. Kenties koet itsesi usein ärtyneeksi, levottomaksi tai uupuneeksi? 
Ajaudutko turhiin konflikteihin ihmissuhteissa?

MIKÄ VOI AUTTAA?

Neuropsykiatrisen lyhytterapian tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisella tavalla arjen toimintaa ja antaa eväitä työkalupakkiin. Saat apua mm. arjen jäsentämiseen, elämänhallintaan, vuorovaikutustilanteiden hahmottamiseen, itsetuntemuksen lisäämiseen sekä keinoja oman kuormittumisen säätelyyn. Autamme sinua löytämään vahvuuksiasi ja hyödyntämään niitä arjessa.

Neuropsykiatrinen lyhytterapia on tarkoitettu erityisesti sinulle, joilla on neuropsykologisia erityisvaikeuksia. Joskus vasta aikuisena oivaltaa omia taipumuksia esim. oman lapsen saadessa diagnoosin. Joskus taasen taustalla on voinut olla jo aiempia diagnooseja kuten vaikkapa ADHD, autismikirjon eriasteisia vaikeuksia, Touretten oireyhtymä ja oppimisvaikeus.

Asiantuntijamme pystyvät yhtälailla opastamaan sinua vanhemman roolissa, jos haluat vanhempana enemmän keinoja kohdata ja auttaa lastasi, jolla on neuropsykologisia haasteita.

Kaksi-suuntainen mielialahäiriö?

MISTÄ ON KYSE?

Tuntuuko siltä, että mielialasi vaihtelevat kausittain? Onko kaksisuuntainen mielialahäiriö vienyt elämäsi myllerrykseen? Onko diagnoosi nostanut esiin monia kipeitä kysymyksiä? Mitä tämä tarkoittaa sinulle? Entä perheellesi? Voitko enää työskennellä kuten aiemmin?  Mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta nyt? Miten pärjäät jatkossa?

MIKÄ VOI AUTTAA?

Vähäoireisten jaksojen aikana työskenteleminen on avainasemassa sairaudenkulkusi lievittämisessä ja työkykysi tukemisessa. Hoidossa keskeisintä on ehkäistä kanssasi uusia mielialajaksoja ja huomioida, miten jaksot juuri sinulla ilmenevät ja millainen vaikutus niillä on ollut. Tarjoamme sinulle Shortumissa apua kolmen erilaisen hoitopolun kautta:

  • Seurantapolku: Seurataan mielialaasi ja tutkaillaan siihen vaikuttavia asioita. Saat tietoa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja sen hoidosta. Käsittelemme myös sopeutumista elämään sairauden kanssa ja tarvittaessa työskennellään myös läheistesi kanssa.
  • Terapeuttinen polku: Käsitellään syvemmin sairastumisen vaikutuksia ja merkitystä sinulle ja siihen liittyviä tunnekokemuksia. Tavataan läheisiäsi ja saatte tukea tilanteeseen.
  • Neurokognitiivinen polku: Psykologi tekee kanssasi kognitiivisten toimintojen tutkimuksen, jonka tulosten pohjalta suunnitellaan kanssasi kuntoutussuunnitelma, jota toteutetaan. Tehdään tarvittaessa yhteistyötä työpaikkasi ja työterveyshuoltosi kanssa.

Shortumissa on myös mahdollista yhdistellä polkujen elementtejä tarpeidesi mukaan.

Uneton?

MISTÄ ON KYSE?

Hymy hyytyy jo vähemmästäkin…. Tutkitusti tiedetään, että univaje aiheuttaa samoja oireita kuin masennus: muisti pätkii, keskittymiskyky on kadonnut ja mieliala on matalalla. 

Unettomuuteen kannattaa puuttua ajoissa! 

MIKÄ VOI AUTTAA?

Tässä hyvin rakennetussa paketissa opit ymmärtämään miten varmistat itsellesi mahdollisimman hyvän unen. Hyvät yöunet auttavat palautumaan, antavat pohjan päivän haasteille ja ovat tärkeä osa suorituskyvyn taustalla. Unikoulu on koirakoulu, välillä työlään tuntuinen mutta tutkitusti tehokas!

Liian tehokasta treeniä?

MISTÄ ON KYSE?

Oletko koskaan pysähtynyt kuuntelemaan millaista dialogia käyt itsesi kanssa kun treenaat?

Soimaatko roimasti itseäsi jos treeni väliin? Tai miten pyrit pääsemään haluamiisi treenisuorituksiin – soimaamalla vai kannustamalla?

MIKÄ VOI AUTTAA?

Lyhytterapiaan voit tulla myös liikuntaan ja treeniin liittyvissä asioissa. Tavoitteena on tukea sinua löytämään tasapaino liikunnan kanssa.

Huono itsetunto?

MISTÄ ON KYSE?

Soimaatko itseäsi huonoksi ja/tai riittämättömäksi? Kuullostelet herkällä korvalla miten muut sinuun suhtautuvat ja jäät pohtimaan tilanteita jälkikäteen? Jätät ilmaisematta mielipiteesi tai ehkä jopa ajattelet, ettei mielipiteelläsi ole merkitystä?

Ihmiset eroavat geeniperimältään siitä, kuinka ujoja, rohkeita ja sisään- tai ulospäinsuuntautuneita ovat. Myös vanhempien malli ja tuki vaikuttavat siihen, miten maailman koemme ja miten itseämme ilmaisemme. Geenejämme emme voi muuttaa, mutta voimme muuttaa suhtautumista itseemme ja siihen, millaisen painoarvon annamme muiden sanomisille tai mielipiteille.

MIKÄ VOI AUTTAA?

Autamme sinua kuuntelemaan itseäsi, etsimään vahvuuksiasi ja sinulle luontaisia tapoja ilmaista itseäsi. Ennenkaikkea etsimme kanssasi arvostavaa, ystävällistä tai vähintäänkin neutraalia itseen suhtautumisen tapaa.