6 askelta voimavarojen kestävään hallintaan

 

Moni meistä on tullut elämässään kohtaan, jossa ei enää jaksa eikä halua pinnistää entiseen tapaan. On iso pettymys ja harmi, kun silti löytää itsensä hetkittäin, ellei päivittäin, ylittämästä voimavarojensa rajan.

 

Kun et hyvin menneen työpäivän jälkeen jaksakaan enää tehdä mitään. Kun et halua tavata yhtäkään ihmistä ja puhelin pelottaa. Kun sohvalla torkuttua iltaa seuraa levoton yö.

Huoli on aiheellista viimeistään silloin, kun stressioireita alkaa ilmaantua. Aivotutkijat kertovat, että pitkäkestoisen stressin vaikutukset voivat ulottua 20-30 vuoden päähän. Koetun uupumuksen jäljet näkyvät aivoissa vielä 7 vuoden seurannassa. Kun on kerran uupunut, ei välttämättä enää jaksa, keskity, muista eikä kestä stressiä samalla tavalla kuin ennen.

Jaksaminen on kuin kuminauha, joka venyy ja venyy, kunnes katkeaa. Katkennutta on vaikea saada ehjäksi. Niinpä on hyvä virittää herkkyyttä oman kehon ja mielen jaksamisesta kertoville signaaleille.

 

Seuraavat kuusi tutkimustietoon ja lyhytterapeuttisiin työtapoihin nojautuvaa askelta auttavat sinua huomaamaan voimiesi luonnollisen vaihtelun ja tekemään tarpeelliset korjausliikkeet ennen kuin stressi ja uupuminen saa yliotteen. Käytä niitä päivittäin, vähän kuin hammasharjaa. Jo muutamassa viikossa huomaat, että hyöty on yhtä konkreettinen.

1) Pysähdy

 

Elämän luonnollinen rytmi muodostuu aktiivisen toiminnan ja levon vuorottelusta. Viime vuosikymmeninä arkielämä vain on kallistunut sellaiseen suuntaan, että lepovaiheista ei monella ole tietoakaan.

Ylivireän työpäivän tai -viikon jälkeen ei hidastaminen ja palautuminen ole itsestään selvää, vaikka aikaakin olisi. Mitä kovempaa olet juossut oravanpyörässä ja mitä stressaantuneempi olet, sitä kiivaammin aivosi huutavat ärsykkeitä, kun yrität hidastaa. Leppoisasta illasta tai viikonlopusta voikin tulla tuskaisen levoton. Monen lomasta ensimmäinen viikko kuluu pelkästään rauhoittumiseen.

Kun vauhdista on tullut vallitseva olotila, hidastamiseen on kaksi vaihtoehtoa: äkkipysäys tai hellävarainen jarruttelu. Toisille sopii kiireen katkaiseminen esimerkiksi ulkomaanlomalla. Pidemmän päälle useimmat kuitenkin hyötyvät myös tiheään ja säännöllisesti tapahtumista rauhoittumisen hetkistä. Näin ei vireystila pääse missään vaiheessa olemaan korkeissa lukemissa liian pitkää aikaa.

 

2) Kohtaa todellisuus

 

On kahdenlaatuista todellisuutta: ulkoinen ja sisäinen.

Ulkoiseen todellisuuteen kuuluu sellaisia voimavaroja tukevia tai kuluttavia asioita kuin työmäärä, muutokset, vastuu ja palaute. Yksityiselämän ulkoiseen todellisuuteen kuuluu muun muassa oma ja perheen elämänvaihe ja -muutokset, menetykset ja kriisit.

Sisäinen todellisuus on aivan oma lukunsa, joka joskus aika etäisestikin heijastelee ulkoista todellisuutta. Sisäiseen todellisuuteesi kuuluvat omat tapasi kokea, ajatella ja toimia, omat vahvuutesi, taitosi, voimavarasi ja  sudenkuoppasi.

Olisitko uskonut, että ulkoisen todellisuuden vaikutus koettuihin myönteisiin tunteisiin on vain 10% luokkaa? Syntymävarustuksemme osuus on tutkimustiedon mukaan peräti 50%, mikä tarkoittaa että sinullakin on oma henkilökohtainen tyytyväisyyden ja onnellisuuden asteikkosi, jota et juuri tule ylittämään etkä alittamaan.

Jäljelle jäävä 40% onkin sitten omassa vallassasi. Tämä tarkoittaa sitä, että voit omalla ajattelullasi ja toiminnallasi vaikuttaa hyvin paljon siihen, missä kohtaa omaa myönteisten tunteitten asteikkoasi liikut.

Kun tietää, että omien ajatusten ja tekojen vaikutus omaan olotilaan on nelinkertainen ulkoisen todellisuuden vaikutukseen verrattuna, se mitä mielessään viljelee, saa uudenlaista painoarvoa. Ajatuksista painavimpia ovat perususkomukset ja suhtautumistavat. Ne ajatukset, joita emme edes ajattele, vaan joiden mukaan elämme. Itsestäänselvyydet, joita luulemme todellisuudeksi, vaikka ne tosiasiassa ovat vain ajatuksia.

Monilla mielessä viljelemillämme itsestäänselvyyksillä on suoria jaksamis- ja voimavaravaikuksia. Pysähdy hetkeksi. Mitä mielessäsi liikkuu juuri nyt? Tukeeko se voimavarojasi vai ajaako se sinua yhä syvemmälle stressin syöveriin?

 

3) Selvitä mitä oikeasti haluat

 

Meillä on kasoittain arvoja ja tavoitteita, jotka käytännön tasolla ovat iloisessa ristiriidassa keskenään. Haluamme vaikuttaa järkyttävän tehokkailta ja hämmästyttävän rennoilta. Haluamme olla yhtä aikaa inhimillisiä ja täydellisiä. Riittää työssä kaikkeen mitä vaaditaan ja olla vielä kotonakin kokonaisia.

Usein halumme lyövät toisiaan niin kipakasti korvalle, että kuka hyvänsä ymmärtää: valintoja on tehtävä. Mutta millä perusteella? Mistä tietää, mikä on oikeasti tärkeää?

Kysymys on aiheellinen, koska vain sellaisesta, minkä kokee aidosti tärkeäksi, voi myös voimallisesti ja pitkäjänteisesti motivoitua. Toisaalta jo pitkään on tiedetty, että tuskin mikään syö jaksamista niin paljon kuin jatkuva arvoristiriidassa eläminen ja paine toimia arvojaan vastaan. Toisin sanottuna: kun toimii arvojensa mukaan, voi joutua vaikeisiin valintatilanteisiin, mutta pidemmällä tähtäyksellä voimavaroja säästyy ja vapautuu.

 

4) Vie käytäntöön

 

Vaikka miten tuntisit arvosi ja tarpeesi, mikään ei oikeasti muutu, ennen kuin se näkyy käytännön toiminnassa. Siihen asti liikutaan vasta ajattelun asteella.

Arvojen mukainen toiminta on helpompaa, kun luo itselleen selkeitä tavoitteita. Arvojen tehtävänä onkin ainoastaan näyttää suuntaa, hyvin rakennetut tavoitteet taas johtavat onnistumisiin ja kannustavat jatkamaan eteenpäin.

Alkaa kuulostaa työltä? Kyllä vain, mutta tällä kertaa sellaiselta, jota teet vain itseäsi varten. Että olisit yhä enemmän sinä. Että pystyisit toteuttamaan parasta itseäsi parhailla voimavaroillasi. Ja että välttäisit voimiesi ja kykyjesi riistohyödyntämisen.

Omaan hyvinvointiin tähtäävät tavoitteet voivat olla pieniä. Jos on tottunut makaamaan iltansa sohvalla ja kyljen kääntäminen on ollut merkittävin liikuntasuoritus, niin kolme puolen tunnin kävelylenkkiä viikoittain on huomattava muutos tähän.

 

5) Varaudu esteisiin ja hidasteisiin

 

Voimavara-asioita työkseen seuraavat ammattilaiset tietävät, että suurin osa muutostyöstä tehdään muutoksen esteitten kanssa.

Esteet eivät läheskään aina esiinny avoimen vastustuksen muodossa. Tavallisinta on, että hyvin alkuun lähteneet asiat ja uudet tavat vain jäävät pois. Kun starttienergia on käytetty loppuun, ei ylläpitovaihdetta löydykään. Motivaatio ei kanna eikä uusiudu, ennenkuin on palattu lähtöruutuun, jossa taas turhautuneena kerätään vauhtia seuraavalle kierrokselle.

Juuri tästä nimenomaisesta syystä ensimmäisten kolmen vaiheen läpikäyminen pohjia myöten on niin tärkeää. Sinun on tehtävä itsellesi aivan selväksi, mitä et enää halua ja mitä taas haluat.

Jos tämä ei ole täysin kirkasta, voi olla parasta ettet vielä yritäkään muuttaa mitään. Et tarvitse lisää turhia pettymyksiä.

 

6) Hyväksy keskeneräisyys

 

Sinullakin voi olla mielessäsi suoranainen hirmuhallitsija, joka koettaa kontrolloida häpeällä, pelolla, epävarmuudella ym epämiellyttävillä tunteilla. Usein se myös onnistuu.

Et tule pääsemään siitä eroon. Sen sijaan voit tehdä sovinnon sisäisen kriitikkosi kanssa. Anna sen sanoa sanottavansa. Sen jälkeen voit kaikessa ystävyydessä muistuttaa sitä parista asiasta. Ensinnäkin: elämään kuuluu keskeneräisyyttä ja suoranaisia epäonnistumisia. Et olisi inhimillinen, jos tämä ei koskisi sinua. Toiseksi: sinulla on muutakin seuraa kuin kriitikkosi.

Olet samassa veneessä tuhansien muitten jaksamistaan ja oikeaa tietään kipuilevien kanssa.

 

Kerrataan vielä. Miten nämä kuusi askelta lisäävät vastustuskykyäsi stressille ja uupumiselle?

 

  • Lepo ja rauhoittuminen elvyttävät ruumista ja mieltä. Sopiva vireystaso auttaa näkemään metsän puilta
  • Omien vahvuuksien, arvojen ja sudenkuoppien tuntemus auttaa valitsemaan oikean polun ja tekemään nopeita korjausliikkeitä arjessa
  • Itse valitut ja sopivankokoiset haasteet tuottavat hallinnan ja onnistumisen kokemuksia
  • Käytäntöön vieminen tekee muutoksesta todellisen itselle ja muille
  • Keskeneräisyyden hyväksyminen antaa väsyneelle kärsivällisyyttä joskus hitaaseen toipumiseen ja uuden omaksumiseen

 

Yhdessä nämä askeleet auttavat sinua antamaan yhtä selkeämpiä vastauksia niihin kysymyksiin, joita todennäköisesti joka tapauksessa pyörittelet mielessäsi:  

  • Miten oikeasti haluat elää elämääsi?
  • Millaisia tuloksia haluat saada aikaan elämässäsi ja työssäsi/yrityksessäsi?
  • Mitä haluaisit muistaa tästä ajasta esimerkiksi viiden vuoden päästä? Teetkö tällä hetkellä niitä asioita arjessasi?
  • Onko sinulla käsissäsi riittävät keinot itsesi ohjaamiseen ja johtamiseen, vai kompastutko toistuvasti johonkin omassa itsessäsi?

 

Totuus on kuitenkin, ettei piintyneitten tapojen muuttaminen ole kovinkaan yksinkertaista. 

 

Yksin ja omillamme me jokainen olemme alttiita palaamaan siihen mikä on tutuinta. Monille velvollisuudentuntoinen raataminen on juuri sitä.

 

Me Shortumissa olemme julistaneet vuoden 2018 työhyvinvoinnin ja elämän tasapainon juhlavuodeksi. Vuoden aikana tulemme tarjoamaan monenlaisia resursseja stressikierteen katkaisemiseen ja palautumisen rutiinien istuttamiseen osaksi jokaista arkipäivää. 

 

Mukaan pääset yksinkertaisella tavalla. Vastaa tähän YHDEN KYSYMYKSEN kyselyyn, ja saat tiedon kaikista tulevan vuoden tapahtumista automaattisesti sähköpostiisi. Ja ettei hyvä asia pääsisi unohtumaan, lähetämme sinulle jo uuden vuoden kynnyksellä ilmaisen oppaan palautumisesta.

 

Tämä kannattaa varsinkin, jos olet huolissasi omasta jaksamisestasi ja työnteon tavastasi. Yhdessä me pääsemme tässäkin asiassa pintaa syvemmälle.

2 kommenttia artikkeliin “6 askelta voimavarojen kestävään hallintaan

    • <3 - oli tarkoitus tulla sydän mutta ohjelma ei osaa. Voimia sinulle!

Keskustelu on suljettu.